DOORDRAAIDAGEN> 2-5 juli

Kraken Draait Door!! presenteert: de DOORDRAAIDAGEN
(for english, see above at ‘english’…:) )
In kader van ‘kraken draait door’ organiseren verschillende kraakgroepen, bedreigde panden en anderen de DOORDRAAIDAGEN! Vanaf 2 juli!

Een lang weekend waarin alles mogelijk is: van poëzie tot directe actie! Of een combinatie van beide! Met stands, workshops, voku’s en meer ongein in de Schijnheilig, en allerlei moois op diverser locaties.
Waaronder een doordraaidagen- demonstratie op ZONDAG 3 JULI 17.00 DAM.

Waarom ook weer?
Ruim een half jaar geleden is het kraakverbod ingegaan. Kraken is in de tussentijd verder gegaan en zal dat ook gewoon blijven doen. De reactie van de overheid is echter veranderd. In sommige plaatsen wordt kraken gedoogd, in andere is het law and order. Zo lieten de Amsterdamse en Utrechtse politiek bijvoorbeeld vóór het kraakverbod weten om te gaan gedogen, maar bij invoering ervan draaiden ze volledig om. Mooie schijnbeweging hoor. Amsterdam loopt nu tegen keiharde repressie aan, en is vanaf het moment dat de Amsterdamse Burgemeester Van der Laan en politiecommissaris Leen Schaap zo nodig in oorlogstermen hun veranderde kraakbeleid moesten aankondigen , in ‘oorlog’ beland met de staat. In Utrecht is de situatie niet veel anders, en ook in andere plaatsen werd de afkeurende toon tegen de nieuwe wet afgezwakt of helemaal omgedraaid. Met grimmige situaties tot gevolg. De symbolische mollie door de ruiten van de krakers leidde direct tot een explosieve sfeer. Meteen na het kraakverbod was het bij demonstraties in Amsterdam en Nijmegen raak met een fysiek treffen. Vervolgens zijn bijvoorbeeld in Amsterdam zo’n beetje alle van de ongeveer 20 na het kraakverbod gekraakte panden ontruimd. En gelijk zijn ook een aantal vóór het kraakverbod gekraakte panden daarin meegenomen.

Schijnheilig
Momenteel zijn het openbaar ministerie en de gemeente Amsterdam begonnen aan een derde poging om gekraakt cultuurcentrum Schijnheilig te ontruimen. Schijnheilig is een rondzwervend collectief dat zich inzet om ongebruikte ruimtes te betrekken en te veranderen in creatieve, vrij toegankelijke en non-commerciële ontmoetingsplaatsen waar onder andere beeldende kunst, muziek, theater, poëzie, lezingen en alles daartussen en buitenom samenkomen. Het is door de jaren heen een nationaal en internationaal bekende en geroemde plek geworden; al zeker 1500 muzikanten, schilders, dichters, studenten, performance artiesten en dichters hebben gebruik gemaakt van het cultuurcentrum. De voormalige school aan de Passeerdersgracht 23 waar Schijnheilig huisvest, kent een geschiedenis van leegstand en speculatie en stond voor de kraak al 10 jaar leeg weg te rotten. Na de ontruiming zal het pand weer leeg komen te staan, althans; de gemeente zal er een anti-kraker in plaatsen. Naast dat Schijnheilig faliekant tegen speculatie en de toename van contracten waarin woningzoekenden gedwongen worden hun rechten weg te geven, is het ook gewoon ronduit bizar dat 1500 kunstenaars straks moeten wijken voor 1 anti-kraker. Dat is een frontale aanval op de toegankelijkheid van cultuur in de stad en het faciliteren van het uithollen van rechten van woningzoekenden.

Lange Leidse dwarsstraat
Ook staat de ontruiming van de Lange Leidsedwarsstraat 35 op de agenda. En ook dit is een goed voorbeeld van het perverse effect van het onzinnige kraakverbod. De Lange Leidse is in 2001 gekraakt na 20 jaar leegstand en verkrotting. In de 9 jaar hierop is het meerdere malen van hand tot hand gegaan van bekendere en minder bekende speculanten. Terwijl de eigenaren bezig waren met het volstouwen van hun toch al rijk gevulde zakken, knapten ze het vervallen pand grondig op en maakten het geschikt voor bewoning. Ze creëerden zo woonruimte in een stad waar grote woningnood is. Maar terwijl de door en door corrupte vastgoedmaffia beloond wordt met nog meer winstgevende projecten en bonussen, worden de krakers die een ruimte nuttig gebruiken crimineel verklaard en ontruimd. Niet dat er trouwens binnenkort iets gaat gebeuren met de Lange Leidse 35 – er is nog geen bouwvergunning of iets dergelijks. Tja. Zo gaat dat in ‘I Amsterdam’. Het past in een landelijke trend waarbij de politieke en economische elite al jaren aan het inhakken is op krakers, huurders, onaangepasten en iedereen die hun winstbejag in de weg staat.

Wie ontruiming zaait…
Van der Laan heeft er met z’n beleid overduidelijk voor gekozen zich hard te maken voor het belang van geld en louche vastgoedhandelaren, niet voor het belang van de mensen van wie hij de burgervader zou moeten zijn. Laat het heel duidelijk zijn: de keuze van deze schandknaap van het neo-liberale systeem maakt deze strijd dan ook niet los te zien van de strijd tegen het systeem en de strijd tegen de staat, die daardoor niet los staat van de strijd in bijvoorbeeld Griekenland, de strijd van schoonmakers, tegen de OV-bezuinigingen, de studentenstrijd en alle andere strijd tegen dit rotte systeem. Ook voor hen is deze oproep bedoeld. Dit systeem knijpt uit, probeert ons te overheersen, kapot te maken: maar ook voor ons is het absolute kookpunt bereikt. We laten ons niet zonder slag of stoot ons huis uitgooien. We roepen op tot verzet tegen deze asociale politiek. En verzet zullen ze krijgen, we laten ons niet overheersen, want wie ontruiming zaait, zal verzet oogsten! Vandaar deze oproep, kom van 2 to 5 juli naar Amsterdam en… VERZET!

2 juli zal het startsein zijn van een lang weekend vol acties, feesten, workshops, films, lezingen, en, jaja, verzet. Voor die dagen hebben we een compleet programma opgesteld, inclusief eten en overnachtingen in een van de vele kraakpanden die zich zullen openstellen. Zaterdag 2 juli zijn er voku’s, waarna er een groot eindfeest in Schijnheilig komt, wat tevens als benefiet dient voor de kosten die in het actieweekend worden gemaakt. Zondag zullen er workshops worden gegeven, films vertoond, meer voku’s en in de avond een grote demonstratie. Ook maandag is er weer een voku, vinden er workshops en lezingen plaats, en worden voorbereidingen getroffen voor verzet op de ontruimingsdag. Dinsdag 5 juli, de dag van de ontruimingsgolf, zal je op verschillende plaatsen in de stad bij verzet kunnen aansluiten, wat tot in de avond duurt. De komende dagen zullen nog een aantal aankondiginen op indymedia.nl verschijnen over specifieke acties als de demonstratie van zondag. Hou dit in de gaten. En ondertussen, regel vrij, meld je alvast ziek, en maak je plannen om je bij ons aan te sluiten! Want het is nu harder nodig dan ooit!!!!

2 gedachten over “DOORDRAAIDAGEN> 2-5 juli

  1. Kraaken draaid door… hmm werdt tijd hoe gaan we ons verzetten; gaan we weer braaf en geweldloos toekijken hoe alle sociale centra en woonruimtes verwijderd worden of gaan we dit keer net zoals bij ungdomshuset brandende baricades plaatsen en met molotovs en zwaar vuurwerk de smeris verjagen!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s