Fantastische acties!

Ja – het draait door – en dat is steeds meer te merken. Op straat, aan fantastische graffiti’s. En zelfs in de huishoudens van Amsterdam Zuid hebben de doorgedraaide krakers effect gehad. We lazen al over een nepbrief die volgens de Volkskrant tot grote ophef had geleid bij bewoners in kapitale panden. Het blijkt om een actie in het kader van ‘Kraken draait door’ te gaan volgens het persbericht wat we kregen doorgestuurd (en dus niet ‘kraken gaat door’ zoals het ANP meldt). Wauw! Te Gek, hilarisch, volslagen knots en heeeel erg om te lachen. Bedankt postduiven!
De nepbrief over leegstand: kraken draait door!

Zondag 19 juni veroorzaakte een nepbrief over de bestrijding van leegstand die in Amsterdam Zuid werd verspreid grote ophef. Hierbij eisen krakers, huurders en sympathisanten deze brief op. In de brief werd bewoners van kapitale villa’s te kennen gegeven dat er herdistributie van hun enorme woonoppervlakte zal plaatsvinden. Helaas was de brief inderdaad niet van de gemeente Amsterdam en zal er geen sprake zijn van zo’n eerlijkere verdeling van woonoppervlakte. Het was een actie in solidariteit met de campagne ‘kraken draait door’, waarbij de absurditeit van het kraakverbod wordt aangekaart.

Niet deze brief, maar het kraakverbod is een ‘misselijke grap’, om met de woorden van wethouder Freek Ossel te spreken. Dat de kapitaalkrachtige bewoners van Zuid zich rotschrokken is mooi meegenomen. Dan weten ze ook eens hoe het voelt als je in je woonsfeer wordt getroffen, zoals de bewoners van de panden die binnenkort worden ontruimd onlangs ook hebben kunnen ervaren toen zij een ontruimingsaanzegging kregen.

Door de uitvoering van het kraakverbod speelt de gemeente Amsterdam voor tientallen vastgoedeigenaren gratis ontruimingsservice. Degene die de leegstaande ruimtes hebben opgevuld met tal van initiatieven en een directe oplossing vonden voor hun woningnood worden zonder pardon de straat op geknikkerd. Het leegstandsbeleid waar Ossel zich mee zegt bezig te houden is een wassen neus. Wij zien geen ambtenaren met een zaklamp door de brievenbus schijnen om te zien of een woning leeg is, en het ridicule idee dat eigenaren leegstand zouden aanmelden is natuurlijk een gotspe. Of ‘ongelooflijk dom’, om opnieuw met de woorden van de wethouder te spreken. Bovendien is de boete voor leegstand een schijntje voor de miljardenindustrie van het vastgoed.

Intussen is de woningnood een reëel probleem en een oplossing niet in zicht. Sterker nog, als we naar het bredere beleid kijken kunnen we het riedeltje herhalen waar we onderhand zelf moe van worden: sociale huurwoningen en betaalbare woonruimte verdwijnt en wonen is een luxe. De BV Amsterdam kiest weinig verassend de kant van het geld, en drijft lagere inkomens de stad uit.

Aangezien de overheid al lang heeft bewezen voor het geld te kiezen en niet voor de mensen, voorzien wij in onze eigen noden. Kraken is hierbij dé manier om lege woonruimte te herdistribueren. Ook als het gaat om de herdistributie van lege villa’s hoeven we niet op de gemeente te wachten en nemen we het heft in eigen hand. Kraakverbod of niet – woningnood breekt wet!

De Postduifvleugel van de Kraakbeweging

Ter info: eerder werd in verschillende media over de brief bericht:
http://www.rtvnh.nl/nieuws/58357/Amsterdam+waarschuwt+voor+nepbrief+over+leegstand
http://www.nu.nl/binnenland/2543877/valse-brief-controle-leegstand-amsterdam.html
http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/2446866/2011/06/19/Nepbrief-over-controle-leegstand-Amsterdam.dhtml
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2446866/2011/06/19/Nepbrief-over-controle-leegstand-Amsterdam.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s