dinsdag 14 juni 13.45 kort geding Parnassusweg!

Dinsdag 14 juni zullen de Lange Leidse en een aantal andere panden die een kort geding tegen de staat hebben aangespannen, hun rechtszaak hebben. Een goede gelegenheid om samen te komen of…voor actie!

Hoewel we ons heel goed beseffen dat zo’n kort geding weinig meer is dan een formaliteit, heeft de Lange Leidse en een aantal andere panden toch besloten een kort geding tegen de staat aan te spannen. We verwachten hier eigenlijk niets van. Een rechter zal ‘de rechtmatigheid van een voorgenomen ontruiming toetsen’. Rechtmatigheid is een zeer relatief begrip, hebben we al vaak gezien.  Volgens de ingevoerde wet Kraken en leegstand is een ontruiming vast heel rechtmatig –  wij maken ons inderdaad al zo’n 9 jaar schuldig aan het ‘wederrechtelijk vertoeven’ in een pand. Een pand dat ongeveer 30 jaar stond te verkrotten – als je toch zat panden hebt wat maakt zo’n ruïne dan uit? Tijdens ons wederrechtelijk vertoeven zijn er kilo’s duivenstront uit het pand geschept, zijn er vloeren gebouwd, balken vervangen, het dak behoed voor instorting, lekkages verholpen, kamers, keuken, wc, douche enzovoorts gebouwd.  Intussen hielden de opeenvolgende eigenaren zich bezig met speculatie en zelfverrijking, en hadden ze panden en poen zat. Wij hebben dan ook met groot plezier wederrechtelijk in hun eigendom vertoeft en het als volkomen rechtmatige daad van herdistributie gezien. Woningnood breekt wet en daar doet een kraakwet neits aan af.
Ook de huidige eigenaar is zo’n typische vastgoedklootzak, die puur omdat het nu kan ons nu wil laten ontruimen. Het zal nog tijden duren voordat er wat gaat gebeuren met ons pand, en het zal na de ontruiming zeker nog lang leegstaan (waarom heet het eigenlijk niet de Wet Ontruiming en Leegstand…?). Om dan misschien in een verre toekomst verbouwd te worden tot luxe appartementen voor idioot hoge maandhuren, wat een enkele gefortuneerde gek er wellicht ook nog voor zal neertellen. Tja –  het staat dan wel niet meer leeg maar blij worden we er niet van – wie heeft hier eigenlijk wat aan behalve die eigenaren die nog rijker worden?

De vraag is ten zeerste of de rechter gevoelig zal zijn voor dergelijke argumenten. Het zal in ieder geval weer een interessante voorstelling worden op de Parnassusweg. Wie wil komen kijken naar deze klucht der Democratische rechtsstaat akte zoveel, waarin de Staat haar rol van beschermheilige van het Grootkapitaal ongetwijfeld met verve zal vervullen, is natuurlijk welkom. Als vanouds een beetje hangen bij het betonschoon van de Parnassusweg, waar er voor versnaperingen gezorgd zal worden. Wie geen zin heeft in dit theater kan de 14e juni natuurlijk ook aangrijpen voor een actie. Want: wie ontruiming zaait, zal verzet oogsten! Kraken draait door!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s